Sałatka ze szparagami i jajkiem to super pomysł na smaczną i zdrową przekąskę, którą można przygotować w kilka minut. Połączenie chrupkich szparagów z delikatnością jajek to idealny pomysł. Do tego świeże warzywa i delikatny sos czosnkowy. Sałatka smakuje naprawdę świetnie!
Sałatka ze szparagami i jajkiem to wykwintna, a zarazem prosta przekąska, które idealnie nada się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a także jako dodatek do dań i przekąsek z grilla.
Przepis na sałatkę z jajkiem i szparagami jest banalnie prosty, a sama sałatka szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem, jak i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki (na 2 półmiski)
- 150 g mixu sałat
- 5 jajek
- 200 g szparag zielonych
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 160 g sera sałatkowego
- 1/2 puszku kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki.
- W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli, cukru oraz soku cytryny. Na gotującą się wodę wyłożyć szparagi i gotować około 5 minut, odcedzić.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ser sałatkowy pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać, pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać pod zimną wodą.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na dwa osobne półmiski wyłożyć mix sałat, następnie jajka, ser sałatkowy, pomidorki koktajlowe, cebulę, szparagi, kukurydzę. Całość polać sosem.