Sałatka ze szparagami i jajkiem

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Sałatka ze szparagami i jajkiem to super pomysł na smaczną i zdrową przekąskę, którą można przygotować w kilka minut. Połączenie chrupkich szparagów z delikatnością jajek to idealny pomysł. Do tego świeże warzywa i delikatny sos czosnkowy. Sałatka smakuje naprawdę świetnie!



Sałatka ze szparagami i jajkiem to wykwintna, a zarazem prosta przekąska, które idealnie nada się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a także jako dodatek do dań i przekąsek z grilla.

Przepis na sałatkę z jajkiem i szparagami jest banalnie prosty, a sama sałatka szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem, jak i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM – PRZEPIS

Składniki (na 2 półmiski)

  • 150 g mixu sałat
  • 5 jajek
  • 200 g szparag zielonych
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 160 g sera sałatkowego
  • 1/2 puszku kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. 
  • W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli, cukru oraz soku cytryny. Na gotującą się wodę wyłożyć szparagi i gotować około 5 minut, odcedzić.

  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ser sałatkowy pokroić w kosteczkę. 

  • Cebulę obrać, pokroić w półkrążki.
     
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać pod zimną wodą. 

  • Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. 

  • Na dwa osobne półmiski wyłożyć mix sałat, następnie jajka, ser sałatkowy, pomidorki koktajlowe, cebulę, szparagi, kukurydzę. Całość polać sosem. 


Sałatka ze szparagami i jajkiem przepis
Przepis na sałatkę ze szparagami i jajkiem
Szybka sałatka ze szparagami i jajkiem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 8

Dodaj komentarz

4 × pięć =