Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe w panierce lub macie ochotę na coś innego, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Schab w sosie własnym to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie schabu. Do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczy delikatnie rozbić mięso, podsmażyć je na patelni, a następnie dusić w bulionie.
Schab duszony w sosie własnym z tego przepisu wychodzi bardzo mięciutki, soczysty i kruchy. Można go serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Do tego surówka i obiad gotowy! Polecam wypróbować przepis, bo schab jest naprawdę pyszny!
PRZEPIS NA SCHAB W SOSIE WŁASNYM
Składniki
- 600 g chudego schabu
- 1 cebula
- 400 ml bulionu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć na złoty kolor.
- Schab pokroić na plastry i delikatnie rozbić. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę. Przełożyć schab i podsmażyć z obu stron.
- Na patelnię ze schabem przełożyć podsmażoną cebulę oraz przelać bulion. Dodać paprykę słodką, liście laurowe, ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić przez 80 minut do miękkości mięsa.
- Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i przelać do sosu, wymieszać. Całość podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Polecam również inne przepisy na schab: