
Sernik na zimno z malinami – idealny deser na lato i nie tylko!
Sernik na zimno z malinami to połączenie kremowej masy serowej z orzeźwiającymi malinami i delikatnym spodem biszkoptowym. Jest lekki i pyszny, a jego przygotowanie jest banalnie proste!
Sernik na zimno z malinami na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako słodki deser na letnich przyjęciach, rodzinnych spotkaniach czy po prostu jako małe co nieco do popołudniowej kawy. Maliny dodają mu nie tylko wyjątkowego smaku i orzeźwienia, a także pięknego wyglądu. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 330 ml śmietanki kremówki
- 600 g sera twarogowego z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wody
DODATKOWO
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wody
- 400 g malin mrożonych lub świeżych
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, jedno po drugim. Pod koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.
- Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
MASA SEROWA
- Żelatynę zalać zimną wodą, przemieszać i odstawić do napęcznienia na około 10 minut.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać ser, miksować do połączenia składników.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, tak by była płynna. Letnią żelatynę wlewać do masy serowej cienką strużką, jednocześnie energicznie mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej.
- Do formy z przestygniętym biszkoptem przełożyć masę serową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
GALARETKA Z MALINAMI
- Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Do galaretek dodać maliny. Mogą być mrożone lub świeże, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z malinami przełożyć an masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



