Prosty do zrobienia sernik na zimno z truskawkami na biszkopcie. To bardzo smaczny i letni deser, idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Moim zdaniem to jeden z lepszych przepisów na sernik na zimno!
Sernik na zimno z truskawkami to proste połączenie a smak obłędny! Delikatny biszkopt w połączeniu z masą serową oraz galaretką z dodatkiem truskawek to prawdziwy raj dla podniebienia. Fajnie sprawdzi się na niedzielę do kawki, a także na różnego rodzaju letnie przyjęcia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 330 ml śmietanki kremówki
- 600 g sera twarogowego z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g truskawek
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy.
- Kiedy masa będzie już odpowiednio ubita, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do połączenia składników.
- Masę przekładamy na formę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopty odstawiamy do przestygnięcia.
MASA SEROWA
- Żelatynę moczymy w 60 ml zimnej wody, odstawiamy na około 10 minut, do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Kolejno stopniowo dodajemy twaróg z wiaderka, miksując na małych obrotach, do połączenia. Pod koniec do masy dodajemy żelatynę. Należy ją wcześniej zahartować, dodając do niej łyżkę masy serowej. Całość mieszamy i przekładamy do masy, miksujemy do połączenia składników.
- Do formy z upieczonym i przestygniętym biszkoptem przekładamy przygotowaną masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
GALARETKA TRUSKAWKAMI
- Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Przygotowane truskawki układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.