Śledzie w porach

Śledzie w porach

Śledzie w porach to idealna przekąska na święta i nie tylko. Będą super pomysłem na imprezową przekąskę czy rodzinne spotkania. W naszym domu danie to gości również na świątecznym stole, ponieważ moja rodzina uwielbia śledzie w sosie porowym. 



Ta sałatka śledziowa jest naprawdę bardzo smaczna a co najważniejsze bardzo łatwa do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować pyszne śledzie w porach. 

Dla miłośników śledzi polecam również: 

ŚLEDZIE W PORACH – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 400 g śledzi a’la matjas
  • 1 duży por
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła


Wykonanie

  • Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, zmieniając ją 3 razy. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika i skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron. Odstawiamy na 30 minut, a po upływie czasu znów osuszamy ręcznikiem. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm.
  • Pora kroimy w półkrążki i podsmażamy na maśle. Do duszącego się pora dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Śmietanę mieszamy z musztardą oraz miodem.
  • Do miski przekładamy pokrojone śledzie, jabłko, pora oraz przygotowany sos. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, na całą noc.


Śledzie w porach
Śledzie w porach
Śledzie w porach


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 109

Dodaj komentarz

trzy × pięć =