Śledzie to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych dań i przekąsek. Można zaserwować je jako wigilijne danie, świąteczna przekąska. Śledzie możemy przygotować także na sylwestrową imprezę, czy każda inną nadarzającą się okazję.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam śledzie… w każdej postaci i każdym połączeniu. Tym razem przygotowałam śledzie z grzybami leśnymi. Smakują one naprawdę rewelacyjnie, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Ważne jest to, by zakupić dobrej jakości marynowane grzyby leśne. Do tego cebulka, sos na bazie majonez i śmietany z nutką ketchupu.
Poniżej znajdziecie bardzo prosty, a zarazem smaczny przepis na śledzie z grzybami leśnymi w sosie śmietanowo-majonezowym. Bardzo fajna przekąska na każdą okazję. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko.
Polecam Wam także inne przepisy na śledzie:
- Śledzie po węgiersku
- Śledzie z suszonymi pomidorami i ziołami
- Śledzie w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z GRZYBAMI LEŚNIMI
Składniki
- 6 filetów śledziowych solonych
- 1 cebula
- 1 słoik marynowanych grzybów leśnych
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki majonezu
- 1-2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Po upływie czasu odcedzamy, odsączamy ręcznikiem papierowym i koimy na mniejsze kawałki.
- Grzyby leśne odsączamy z zalewy. Jeśli są dosyć duże, kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebule kroimy w bardzo drogą kosteczkę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
- Śmietanę mieszamy z majonezem, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
- Do miski z pozostałymi składnikami przekładamy przygotowany sos, całość mieszamy. Gotowe śledzie z grzybami leśnymi odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.