
Śmietanowiec z dżemem wiśniowym to lekkie, delikatne ciasto na biszkopcie, które zachwyca kremową konsystencją i delikatnym wiśniowym akcentem. Połączenie aksamitnej masy śmietanowej z lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym tworzy idealną kompozycję smaków. Ciasto z dżemem wiśniowym doskonale sprawdzi się na każdą okazję, zarówno na rodzinne spotkania, a także na święta, czy inne okazje w ciągu roku. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodkości niewymagające skomplikowanych przygotowań.
Śmietanowiec z dżemem wiśniowym jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie. Ukrojona porcja ciasta wygląda elegancko i apetycznie. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz odrobina czasu, by stworzyć ciasto, które zachwyci wszystkich gości.
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na lekkie ciasto na każdą okazję, śmietanowiec z dżemem wiśniowym będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO ŚMIETANOWIEC Z DŻEMEM WIŚNIOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
KREM
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 300 g dżemu wiśniowego
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
Wykonanie
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec dodać łyżkę oleju i zmiksować do połączenia składników. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę 24×24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder i zmiksować na puszysty krem.
- Pierwszy blat biszkopta posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć na niego większą część przygotowanego kremu. Wyrównać i przykryć drugim blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i udekorować posiekaną czekoladą oraz orzechami nerkowca.








