Śmietanowiec z dżemem wiśniowym

Śmietanowiec z dżemem wiśniowym


Śmietanowiec z dżemem wiśniowym to lekkie, delikatne ciasto na biszkopcie, które zachwyca kremową konsystencją i delikatnym wiśniowym akcentem. Połączenie aksamitnej masy śmietanowej z lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym tworzy idealną kompozycję smaków. Ciasto z dżemem wiśniowym doskonale sprawdzi się na każdą okazję, zarówno na rodzinne spotkania, a także na święta, czy inne okazje w ciągu roku. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodkości niewymagające skomplikowanych przygotowań.

Śmietanowiec z dżemem wiśniowym jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie. Ukrojona porcja ciasta wygląda elegancko i apetycznie. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz odrobina czasu, by stworzyć ciasto, które zachwyci wszystkich gości.

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na lekkie ciasto na każdą okazję, śmietanowiec z dżemem wiśniowym będzie strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis!



PRZEPIS NA CIASTO ŚMIETANOWIEC Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

Składniki

BISZKOPT

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

KREM

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca


Wykonanie

  1. Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec dodać łyżkę oleju i zmiksować do połączenia składników. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę 24×24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
  2. Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder i zmiksować na puszysty krem.
  3. Pierwszy blat biszkopta posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć na niego większą część przygotowanego kremu. Wyrównać i przykryć drugim blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i udekorować posiekaną czekoladą oraz orzechami nerkowca.


Śmietanowiec z dżemem wiśniowym przepis
Śmietanowiec z dżemem wiśniowym przepis
Ciasto śmietanowiec z dżemem wiśniowym przepis


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 456

Dodaj komentarz

cztery × 3 =