Spaghetti z mięsem drobiowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti po bolońsku. Mięso drobiowe jest nieco chudsze i bardzo smaczne. Do drobiowego spaghetti można wykorzystać mięso mielone z indyka lub kurczaka.
Domowe spaghetti drobiowe świetnie smakuje z dodatkiem świeżej pietruszki, a także startego na tarce sera. W naszym domu bardzo często gości taka wersja spaghetti, ponieważ każdy ją uwielbia. Skosztujcie i Wy, jestem pewna, że drobiowe spaghetti Wam posmakuje.
SPAGHETTI Z MIĘSEM DROBIOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 200 g makaronu do spaghetti
- 400 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy na złoty kolor. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso mielone doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, oregano, bazylią, pieprzem oraz solą. Wykładamy na patelnię z duszącą się cebulą i podsmażamy, rozdzielając większe kawałki mięsa za pomocą drewnianej łyżki.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do dużych oczkach, przekładamy na patelnię z mięsem i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy passatę oraz odrobinę wody (1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodajemy miód i mieszamy.
- Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem.