Tradycyjne spaghetti to danie składające się z długiego makaronu i pysznego sosu z dodatkiem mięsa. Spaghetti to danie, które bardzo często gości w domach każdego z nas. Zazwyczaj jest to spaghetti bolognese z sosem mięsnym, podawanym w wersji na ciepło.
Przepisów na domowe spaghetti jest naprawdę mnóstwo. Mimo iż nazwa ta sama, każdy z nas robi je nieco inaczej, co jest fajne, ponieważ dzięki temu każde spaghetti smakuje nieco inaczej. Zazwyczaj do spaghetti używa się mięsa wołowo-wieprzowego. Ja ostatnio przygotowałam spaghetti z mięsem z kurczaka i powiem Wam, że wyszło całkiem smaczne.
Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i przygotowałam domowe spaghetti z piekarnika. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc tym bardziej miałam ochotę przygotować spaghetti w wersji zapiekanej.
Przepis na spaghetti z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego też, jeśli jesteście laikami w sprawie gotowania, bez obaw możecie zabrać się za przyrządzenie tego dania. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.
Spaghetti z piekarnika zrobiło na mnie ogromne wrażenie i każdemu z nas bardzo smakowało. Ma nieco inny smak niż tradycyjne spaghetti, dlatego dla urozmaicenia polecam Wam czas od czasu przygotować domowe spaghetti w takiej wersji.
PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PIEKARNIKA
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- 1/2 papryki
- szklanka passaty
- 500 ml bulionu
- 200 g pieczarek
- 1/2 kulki sera mozzarella
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso przyprawiamy pieprzem, solą, oregano, słodką papryką. Smażymy na łyżce oliwy.
- Pieczarki kroimy w paseczki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy solą.
- Paprykę, cebule kroimy w kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na dnie foremki do pieczenia umieszczamy makaron, polewamy go oliwą i solimy.
- Passatę, czosnek i cebule blenduiemy. Przyprawiamy pieprzem i solą.
- Na makaronie układamy paprykę, całość zalewamy passatą i bulionem.
- Wykładamy usmażone mięsko i pieczarki.
- Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na mięsie.
- Pieczemy w 190 stopniach około 40 minut.