Surówka to obowiązkowy dodatek do obiadu. Czasem jednak nie mamy pomysłu na to, jaką surówkę do obiadu przygotować tym razem. Z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pyszną surówkę, którą zazwyczaj przygotowuje w swoim domu. Niestety, często powtarzane przepisy, nawet najlepsze, po prostu nam się przejadają – stają się rutyną i już nie są takie smaczne.
Warto czas od czasu przygotować surówkę z nowego przepisu, dzięki czemu nawet tradycyjne danie obiadowe będzie smakowało inaczej.
Idealnym dodatkiem do każdego obiadu będzie surówka z białej kapusty. Obecność kukurydzy i pora sprawia, że smakuje ona rewelacyjnie. Przekonajcie się sami!
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i smaczny przepis surówkę z białej kapusty, która będzie idealnym dodatki do każdego obiadu.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY
Składniki
- 250 g białej kapusty
- 1 mała marchewka
- 100 g kukurydzy
- 50 g pora
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
Przygotowanie
- Kapustę kroimy na szatkownicy. Przekładamy do miski i zasypujemy solą i wygniatamy ręką, aż zacznie puszczać sok. Odstawiamy na 30 minut.
- Pora kroimy w półplasterki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Marchewkę ścieramy na tarce
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i cukrem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Kapustę odsączamy z wody, następnie dodajemy do niej kukurydzę, pora, marchewkę i przygotowany sos. Całość mieszamy.