Szarlotka klasyczna

Szarlotka klasyczna

To jedna z najprostszych i najłatwiejszych szarlotek, jakie można przygotować. Szarlotka z kruszonką z tego przepisu wychodzi rewelacyjna i ekspresowo znika, jeszcze ciepła z blachy. Do jej przygotowania najlepiej użyć jabłek reneta lub antonówka. 



Szarlotka z kruszonką to klasyczny przepis na szarlotkę, który z pewnością każdy z Was pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z musem jabłkowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wbrew pozorom szarlotka na kruchym spodzie może wydawać się trudna i skomplikowana, ale wcale tak nie jest. To najłatwiejszy przepis na ciasto z jabłkami, jakie znam. Dodatkowo ta szarlotka jest ekspresowa do zrobienia i zawsze wychodzi! Zapraszam na przepis!

SZARLOTKA KLASYCZNA – PRZEPIS

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 430 g mąki
  • 270 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 7 żółtek

JABŁKA

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki bułki tartej


Wykonanie

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie przełożyć żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę zimne masło. Całość wyrobić za pomocą robota na jednolite ciasto. Można również ciasto wyrabiać ręcznie. 1/3 przygotowanego ciasta uformować w kulkę, owinąć folią spożywcza i wstawić do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić formę 24×36 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 minut. 

  2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon, odrobinę wody i dusić przez kilkanaście minut, aż zmiękną. Pod konie wsypać proszek budyniowy i wymieszać. 

  3. Blaszkę z kruchym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą, przełożyć jabłka i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. 

  4. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 45 minut, do zarumienienia się wierzchu. 


Szarlotka klasyczna przepis
Szarlotka na kruchym spodzie


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 182

Dodaj komentarz

1 × 5 =