Szarlotka na dużą blachę

Szarlotka na dużą blachę

Najlepsza i najłatwiejsza w przygotowaniu szarlotka na dużą blachę. To prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które chyba każdy uwielbia. Trudno się powstrzymać od wyjadania go jeszcze ciepłego prosto z blachy. Delikatne, mięciutkie kruche ciasto w połączeniu z musem jabłkowym i delikatną bezową pianką smakuje naprawdę rewelacyjnie. 



Szarlotka z tego przepisu jest naprawdę bardzo prosta do zrobienia, fajnie się kroi i rewelacyjnie się komponuje z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

SZARLOTKA NA DUŻĄ BLACHĘ – PRZEPIS

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 430 g mąki
  • 270 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 7 żółtek

BEZA 

  • 7 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

JABŁKA

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki bułki tartej


Wykonanie

  • Do misy miksera przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę zimne masło. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Można to również zrobić ręczenie. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Blaszkę 24×36 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć pozostałe ciasto i ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon i podsmażać kilkanaście minut. Pod koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać.

  • Blaszkę z kruchym ciastek wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 15 minut.

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania szklistej piany.

  • Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą, wyłożyć podsmażone jabłka i ubite białka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut, do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach pierkanika.


Przepis na szarlotkę na dużą blachę


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 677

Dodaj komentarz

14 − 13 =