Szarlotka na dużą blachę

Szarlotka na dużą blachę

Najlepsza i najłatwiejsza w przygotowaniu szarlotka na dużą blachę. To prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które chyba każdy uwielbia. Trudno się powstrzymać od wyjadania go jeszcze ciepłego prosto z blachy. Delikatne, mięciutkie kruche ciasto w połączeniu z musem jabłkowym i delikatną bezową pianką smakuje naprawdę rewelacyjnie. 



Szarlotka z tego przepisu jest naprawdę bardzo prosta do zrobienia, fajnie się kroi i rewelacyjnie się komponuje z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

SZARLOTKA NA DUŻĄ BLACHĘ – PRZEPIS

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 430 g mąki
  • 270 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 7 żółtek

BEZA 

  • 7 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

JABŁKA

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki bułki tartej


Wykonanie

  • Do misy miksera przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę zimne masło. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Można to również zrobić ręczenie. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Blaszkę 24×36 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć pozostałe ciasto i ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon i podsmażać kilkanaście minut. Pod koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać.

  • Blaszkę z kruchym ciastek wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 15 minut.

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania szklistej piany.

  • Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą, wyłożyć podsmażone jabłka i ubite białka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut, do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach pierkanika.


Przepis na szarlotkę na dużą blachę


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.8 / 5. Liczba głosów: 820

Dodaj komentarz

dwa × 5 =