Przepyszna i bardzo elegancka szarlotka z białym winem. Przepis jest bardzo ciekawy i łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego ciasta w swoim domu.
Ciasto składa się z kilku warstw. Spód stanowi kruche ciasto, na którym układa się jabłka. Polecam wybrać renety, idealnie pasują do tego wypieku. Jabłka zalewa się budyniem, który przygotowany jest na białym winie i soku jabłkowym. Moim zdaniem to idealna kombinacja, która podbija smak całego ciasta. Wierzch udekorowany jest puszystą pianą, która nadaje całej szarlotce lekkości i wykończenia. Na smak szarlotki pewien wpływ będzie miał rodzaj wina, które wybierzemy. Wszystko zależy od tego, czy lubicie bardziej, czy mniej słodkie ciasta.
Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na szarlotkę z białym winem. Ciasto jest bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BIAŁYM WINEM
Składniki
CIASTO
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kwaśniej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml białego wina
- 500 ml soku jabłkowego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 2 kg jabłek (najlepiej reneta)
Wykonanie
- Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Następnie wyłożyć nim dno blaszki 24×35 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne, a następnie ułożyć na cieście.
- Sok jabłkowy wymieszać z białym winem. Następnie 800 ml zagotować a w 200 ml mieszanki wymieszać proszek budyniowy. Kiedy sok z winem zaczną się gotować, wlać rozpuszczony proszek, energicznie mieszać do uzyskania gęstego budyniu.
- Gorący budyń wylać na blaszkę z kruchym ciastem i jabłkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do momentu, aż jabłka będą miękkie.
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania, cienkim strumieniem wlać żelatynę, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na przestygnięte ciasto. Za pomocą widelca wykonać dekorację.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.