Szaszłyki to bardzo popularna przekąska, która można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularne są oczywiście grillowane szaszłyki z kurczakiem, które w sezonie grillowym obowiązkowo pojawiają się na każdej domowej imprezie.
Makaronowe szaszłyki
Pomysłów na przygotowanie szaszłyków jest naprawdę mnóstwo. Tym razem postanowiłam wykorzystać do nich makaron i przygotowałam makaronowe szaszłyki a’la pizza. Do ich przygotowania potrzebujemy oczywiście makaronu, który należy wcześniej ugotować. Pozostałe składniki to produkty, których używamy do tradycyjnej pizzy, czyli ser, szynka, oliwki i papryka. W tym przypadku naszym spodem do pizzy będą nabite na patyczki kawałki makaronu, które smarujemy ketchupem. Następnie nakładamy na nie pokrojone składniki, po czym całość wstawiamy do piekarnika.
Makaronowe szaszłyki a’la pizza to bardzo smaczna przekąska, która będzie idealnym pomysłem na każdą domową imprezę. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne i nietuzinkowe. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, zaserwujcie im szaszłyki makaronowe. Na pewno będą zachwyceni z takiej przekąski.
PRZEPIS NA MAKARONOWE SZASZŁYKI A’LA PIZZA
Składniki
- 100 g makaronu penne
- 5 plastrów szynki drobiowej
- kawałek papryki
- kilka oliwek
- 5 plastrów sera żółtego
- natka pietruszki
- 5 łyżek ketchupu
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pietruszkę drobno siekamy, mieszamy z ketchupem.
- Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę.
- Makaron nabijamy na drewniane patyczki do szaszłyków. Smarujemy ketchupem i nakładamy dodatki.
- Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.