Taka pizza z patelni to świetny sposób na szybki i smaczny obiad lub kolację. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Bez czekania aż ciasto wyrośnie, a piekarnik się nagrzeje.
Do przygotowania ciasta potrzeba tylko kilku prostych składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. Jako dodatki można użyć wszystkiego co lubimy. Ciasto nie musi wyrastać, a całość możecie zrobić na patelni. Jeśli uwielbiacie pizzę w każdej postaci, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PIZZA Z PATELNI
Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 6 kawałków
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g kefiru
- szczypta soli
Dodatki:
- 100 g sera żółtego
- 100 g usmażonego kurczaka lub szynki
- 1 mała cebula czerwona
- 1 pomidor
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie
- Do miski wbić jajka, dodać sól i wymieszać mikserem. Następnie wlać kefir i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać do uzyskania gęstej masy.
- Patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko tłuszczem. Zmniejszyć moc palnika na niską i przelać przygotowaną masę. Na masę wyłożyć dodatki i całość smażyć pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Gotową pizzę przełożyć na talerz, posypać szczypiorkiem i polać ketchupem.