Szybkie ciasto bez miksera to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera, ponieważ wszystkie składniki mieszane są drewnianą łyżką kuchenną.
To jeden z najprostszych przepisów na pyszne ciasto do kawy. Aby ciasto wyszło puszyste, składniki należy krótko mieszać i pamiętać o tym, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
Ciasto bez miksera to wypiek, który zawsze się udaje i każdemu smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO BEZ MIKSERA – PRZEPIS
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 125 ml oleju
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
Lukier
- 3 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- garść prażonych migdałów
Wykonanie
- Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski, całość mieszamy do połączenia składników.
- Następnie dodajemy cukier, jajka, olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, mieszamy do połączenia składników.
- Na koniec do miski wsypujemy żurawinę oraz rodzynki i mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo natłuszczamy. Wykładamy przygotowaną masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
- Lukier: Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto, odstawiamy na chwilę do lodówki.
- Polewa czekoladowa: Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy przesiane kakao oraz mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i wykładamy na ciasto.
- Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami.