Ciasto czekoladowe z jabłkami to jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych ciast, jakie znam. Wystarczy ubić jajka, wymieszać z pozostałymi składnikami i upiec. Nic prostszego prawda?
To ciasto czekoladowe z jabłkami to idealny pomysł na słodką przekąskę do kawy, czy poczęstunek dla gości. Ciasto jest niesamowicie mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo można je przygotować w kilkanaście minut. Zapraszam na przepis, na pewno Wam posmakuje 🙂
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 220 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jabłka
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do ciasta, mieszamy.
- Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wideo przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami krok po kroku.