W tym wpisie znajdziecie pyszny przepis na szybkie ciasto z wiśniami. Takie wypieki można podać do kawy czy herbaty, ale także zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z pewnością posmakuje każdemu z Was.
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 20 – 30 wiśni
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito.
- Wszystkie składniki prócz wiśni przesypujemy do miski i dokładnie miksujemy.
- Keksówkę o wymiarach 10×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki.
- Na górze ciasta układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w piekarniku (grzanie góra/dół) 45 — 55 min w temperaturze 180°C.
Piekłam w niedzielę na przyjazd wnuków. Wyszło przepyszne!
Bardzo się cieszę że smakowało! 🙂
U mnie ciasto wyszło bardzo gęste mimo iż wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem…Co zrobiłam zle ?
Szklanka szklance nie równa, czy jajko jajku, proponuję dodać może troszkę więcej mleka 🙂 Proszę także sprawdzić, czy nie pominęła Pani któregoś ze składników, mnie osobiście czasem tak się zraża, że o czymś zapomnę 😀
Moja szklanka ma 250 ml a uzyta do przepisu?
Tak tak, standardowa szklanka 250 ml 🙂 W przypadku mleka należy dodać 125 ml, czyli pół szklanki, a jeśli chodzi o mąkę to 2 pełne szklanki.
Wyszło naprawdę pyszne! Następnym razem zrobię z dodatkiem malin 🙂 Myślę, że też powinno być smaczne 🙂
Robiłam właśnie z malinami, bo nie miałam wiśni i też fajnie smakuje 🙂
Czy mogę włożyć wiśnie ze słoika, miałam robione takie w syropie.
Tak ale polecam je odsączyć, odroczyć w cukrze i odrobinie mąki żeby nie puściły soku do placka, bo może powstać zakalec.
Witam, wszystko na raz mam dodać? Sypkie składniki + od razu olej i mleko?
tak, wszystko razem 🙂
Czemu te przepisy podajecie tak niedokładnie? A jaki rozmiar blaszki? Przecież wszystko jest ważne. Pozdrawiam 🙂 .
ojej przepraszam, już zaktualizowałam tę informację 🙂
Wyszło rewelacyjne! Zniknęło w mgnieniu oka.
Czy mogą być owoce mrożone czy raczej świeże?
Tak mogą być mrożone, proponuje jednak dobrze je odcedzić i osuszyć. Dodatkowo można je obtoczyć w mące by nie puściły wody.
Nina Trzeba czytać że zrozumieniem ponieważ wymiary blaszki są podane w opisie wykonania
Zrobiłam z mrożonymi truskawkami . Włożyłam zamarznięte. Placek pyszny . Polecam
Uwielbiam ten przepis mam go w zapisanych i bardzo często korzystam z niego tylko zamiast wiśni daje inne owoce