Szybkie mini pizze z kiełbasą
Mini pizzę z kiełbasą to bardzo smaczne i szybkie przekąski, które można przygotować w mgnieniu oka. Tak przygotowane pizzerinki idealnie sprawdzą się na każdą okazję.
W naszym domu zazwyczaj serwuje je na różnego rodzaju domowych imprezach. Zazwyczaj to właśnie takie przekąski najszybciej znikają z talerza.
Przepis na mini pizzę z kiełbasą jest naprawdę bardzo łatwy. Nawet jeśli będziecie je przygotowywać po raz pierwszy, z pewnością wyjdą przepyszne. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą zaprezentuję Wam poniżej.
PRZEPIS NA MINIPIZZE Z KIEŁBASĄ
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 9 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- kukurydza
- kiełbasa śląska (2 kawałki) – 210 g
- oliwki
- mini ogórki konserwowe z chilli
- ketchup/przecier pomidorowy
Przygotowanie
- W misce wymieszać wodę, cukier, drożdże i odstawić zaczyn na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek (2-3 mm)
- Wykrawać koła przy pomocy szklanki.
- Na każdym kółeczku umieścić 1/2 łyżeczki ketchupu/przecieru rozsmarować.
- Kiełbasę kroimy w kostkę, ogórki w paseczki, oliwki w kółeczka. Umieszczamy na pizzerinkach. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra/dół i pieczemy przez 18 minut.