Czy są z nami miłośnicy borówek? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu! W tym wpisie znajdziecie super przepis na tartę z borówkami, która będzie idealnym dodatkiem do kawy, a także smacznym poczęstunkiem dla naszych gości.
Tarta z borówkami – bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, zaś jej cudowny smak ucieszy Wasze podniebienia na długo.
Tarta z borówkami to idealne ciasto w sezonie borówkowym, kiedy mamy dostęp do świeżych i smacznych borówek. Oczywiście możemy ją przygotować także z mrożonych owoców.
Koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony i smaczny przepis na domową tartę z borówkami, która z pewnością Wam posmakuje. Smacznego!
Tarta z Borówkami – Przepis
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 70 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera na sernik
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka borówek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasta rozwałkować, ułożyć w formie (forma 28 cm), a następnie ponakłuwać widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
- Ser należy zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką.
- Dodać jajka, ponownie zmiksować. Na podpieczone ciasto na tartę wylać masę serową.
- Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Ułożyć na masie serowej.
- Piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami borówek, zapraszamy także na pyszne muffiny z borówkami, na który przepis znajdziecie tutaj: Muffiny z Borówkami
Pycha! Polecam 🙂