Zapiekane udka z kurczaka to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych pomysłów na obiad. Zazwyczaj zapiekam całe udka z kurczaka, czyli tak zwane ćwiartki. Możecie w tak przyrządzonej marynacie również przygotować pałki z kurczaka czy podudzia.
Przepis ten idealnie sprawdzi się dla osób, które lubią soczyste, delikatne i mięciutkie mięso z kurczaka w marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Tak przygotowane udka z kurczaka to świetny pomysł na niedzielny czy też świąteczny obiad. W naszym domu danie to gości bardzo często, ponieważ wszyscy uwielbiamy soczystego kurczaka, a ja bardzo lubię go przygotowywać, wiedząc, że wszystkim smakuje.
Udka zapiekane w piekarniku są nie tylko smaczne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli zamarynujemy je dzień wcześniej, kolejnego dnia należy je tylko wstawić do piekarnika i czekać aż się upieką.
Udka zapiekane to danie, które sprawdzi się w każdym domu i na każdą okazję. Jeśli więc szukacie pomysłu na obiad, który zachwyci wszystkich domowników i gości, danie to będzie idealnym wyborem. Dzięki pysznej marynacie udka smakują naprawdę wyśmienicie, sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA UDKA Z PIEKARNIKA
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Udka z kurczaka umyć i obrać ze skóry i oczyścić (jeśli lubicie ze skórką, można ją zostawić). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso delikatnie ponacinać z wierzchu, wówczas marynata wsiąknie w jego głąb.
- Przygotować marynatę: oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos sojowy i przyprawy wymieszać. Gotową marynatą natrzeć mięso.
- Zamarynowane mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość wstawić do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej jednak przygotować mięso dzień wcześniej.
- Mięso wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową półkę. Piec pod przykryciem przez ok. 60 minut.
- Gotowe mięso można podawać z ziemniakami, ryżem czy kasza oraz dodatkiem ulubionej surówki. Ja polecam Wam surówkę z białej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY