Zapiekanko obiadowa
Bardzo lubię przygotowywać domowe zapiekanki obiadowe. Goszczą one w naszym domu bardzo często, ponieważ zależy mi na tym, by urozmaicać obiady, ponieważ z pewnością sami wiecie, że zbyt często przygotowywane dania po prostu nam się przejadają. Na pewno wiele z Was widziało na blogu wiele przepisów na zapiekanki jak na przykład: zapiekanka z tłuczonych ziemniaków, zapiekanka tostowa z pieczarkami czy zapiekanka rodzinna. Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z dodatkiem kolorowych składników, kurczaka i ryżu, a jest to zapiekanka gyros z ryżem.
Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka gyros z ryżem to kolejny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w połączeniu z ryżem i pozostałymi składnikami smakuje naprawdę świetnie. Poprzez zapiekanie całej zapiekanki w piekarniku wszystkie składniki stają się delikatne i soczyste. Zapiekanka gyros z ryżem jest bardzo wyrazista w smaku a na dodatek bardzo smaczna i sycąca.
Przepis na zapiekankę gyros z ryżem jest naprawdę bardzo prosty. Opisałam Wam cały proces przygotowania tej zapiekanki w kilku prostych krokach. Dodatkowo przygotowałam dla Was także filmik, na którym możecie dokładnie zobaczyć każdy etap jej przygotowania.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych zapiekanek, na pyszną zapiekankę gyros z ryżem. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo jest bardzo łatwa do odgrzania, dzięki czemu może posłużyć jako obiad na dwa dni.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ GYROS Z RYŻEM
Składniki
- 100 g ryżu
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 6 małych ogórków konserwowych
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy w kosteczkę. Doprawiamy dwiema łyżeczkami przyprawy do gyrosa, łyżeczką czosnku granulowanego oraz łyżeczką papryki słodkiej, Następnie mięso wykładamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Ja użyłam patelni beztłuszczowej, więc nie używałam do smażenia żadnego oleju. W przypadku zwykłej patelni, należy ją delikatnie natłuścić.
- Paprykę czerwoną oraz żółtą kroimy w kosteczkę.
- Ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę. Ja użyłam 6 ogórków, ponieważ były bardzo małe. Jeśli posiadacie nieco większe ogórki, można ich użyć w ilości 4-5 sztuk.
- Czerwoną cebule kroimy w kosteczkę.
- Ketchup mieszamy z śmietaną, tworząc sos. W moim przypadku był to ketchup pikantny. Wedle smaku możecie użyć także łagodnego.
- Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Całą zapiekankę będziemy zapiekać w naczyniu żaroodpornym. Na jego spodzie układamy ugotowany wcześniej ryż. Po wyłożeniu delikatnie go uklepujemy przy pomocy łyżki.
- Na ryżu rozsmarowujemy 1/2 przygotowanego sosu na bazie ketchupu i śmietany. Następnie całość posypujemy połową startego na tarce sera żółtego.
- Na ser wykładamy pokrojone w kosteczkę ogórki, paprykę żółtą, czerwoną, odciśniętą z zalewy kukurydzę, oraz cebulę. Całość polewamy pozostałym sosem.
- Na sosie układamy podsmażone mięso, a na nie pozostały ser żółty.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
- Gotową zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
posmakowała kazdemu! 😶