Zupki chińskie mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie należy spożywać ich zbyt często. Lepiej samemu przygotować domowy rosół czy zupę. Jednak czas od czasu można wszystko zjeść, nawet i zupkę chińską.
Zapiekanka z zupek chińskich
Tym razem zupka chińska zagościła w naszym domu w nieco innej wersji. Postanowiłam przygotować zapiekankę z zupek chińskich, która gdzieś ostatnio rzuciła mi się w oczy, szukając pomysłu na obiad. Do zapiekanki dodałam makaron z zupek chiński, przyprawiony zawartymi w nich przyprawami, usmażonego kurczaka, paprykę, ogórki konserwowe, cebulę, sos oraz obowiązkowo ser żółty.
Zapiekanka z zupek chińskich smakuje naprawdę świetnie. Oczywiście możecie makaron z zupek zastąpić tradycyjnym makaronem, danie to będzie miało nieco inny smak, ale również będzie dobrze smakować. Sama zapiekanka z zupek chińskich jest naprawdę bardzo smaczna i uważam, że czas od czasu może zagościć w każdym domu. Dodatkowo jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu.
Poniżej zaprezentuję Wam prostą instrukcję, jak przygotować zapiekankę z zupek chińskich, w kilku prostych krokach. Dodatkowo przygotowałam także filmik, w którym dokładnie zobaczycie cały etap przygotowania tego dania. Zapraszam!
Na blogu znajdziecie także przepis na sałatki z zupek chińskich, które są również bardzo smaczne:
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z ZUPEK CHIŃSKICH
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 zupki chińskie
- 1 cebula czerwona
- 8 małych ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę czosnku granulowanego, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i przekładamy na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię. Kurczaka podsmażamy na złoty kolor.
- Makaron z zupek chińskim rozdrabniamy, przekładamy do miski, dodajemy do nich przyprawy, zawarte w opakowaniu. Następnie zalewamy wrzątkiem, tak by cały makaron był zakryty wodą. Całość przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, by makaron spęczniał.
- Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Paprykę oraz ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę.
- Śmietanę mieszamy z ketchupem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Mając już przygotowane wszystkie składniki, zabieramy się za układanie zapiekanki w naczyniu żarooodpornym. Pierwsza warstwa to makaron z zupek chińskich. Należy go odcedzić z wody i przełożyć do naczynia, delikatnie uklepać.
- Na makaron wykładamy posiekaną cebulę, a na nią połowę przygotowanego sosu.
- Kolejną warstwą zapiekanki będzie posiekana papryka czerwona oraz ogórki konserwowe. Następnie całość smarujemy pozostałym sosem, na bazie śmietany, ketchupu i czosnku.
- Na sosie wykładamy podsmażonego kurczaka, a całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Bardzo smaczne, danie szybkie w przygotowaniu.
pyszna!
Zrobiłam. Wyszło fajne danie na szybko. Z tym, że ja najpierw przysmażyłam cebulę z czosnkiem i króciutko paprykę. Pozdrawiam 🙂
Świetnie, bardzo się cieszę, że smakowało 🙂