Zapiekanki na Kajzerkach



Zapiekanki na kajzerkach to pyszna domowa przekąska, serwowana na ciepło. Idealna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek, które zazwyczaj przygotowuje się na podłużnych bagietkach.

Zapiekanki na kajzerkach robi się bardzo szybko, dlatego też przekąska ta to idealny pomysł na domową imprezę, kiedy chcemy zaserwować gościom coś ciepłego. Świetnie sprawdzą się także na obiad czy kolację. U mnie w domu bardzo często je przygotowuję, ponieważ każdy je uwielbia.

Zapiekanki możecie przygotować na dowolnych, ulubionych bułkach, ja wybrałam kajzerki z ziarnami, bo akurat takie miałam w domu. Bułki zapiekane z pieczarkami, szynką i serem możecie wzbogacić o dowolne, ulubione dodatki. Ja dodałam pora i kukurydze.

ZAPIEKANKI NA KAJZERKACH – PRZEPIS



Składniki

  • 3 kajzerki
  • 150 g szynki z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 pora
  • garść kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła.
  • Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, doprawiając solą oraz pieprzem.
  • Szynkę oraz ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półkrążki.
  • Kajzerki przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy cienką warstwą masła.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na blaszce układamy bułki, następnie smarujemy je farszem pieczarkowym. Nakładamy na nie szynkę oraz ser.
  • Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut, do momentu roztopienia sera.
  • Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem, odrobiną majonezu, posypujemy kukurydzą i porem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

pięć × 2 =