Szybkie Ciasto z Truskawkami



W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was!

Składniki na biszkopt

  • 1 szklanka mąki,
  • 6 jajek,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie

  • Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka, miksować do połączenia składników.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 180ºC około 35 minut.


Składniki na masę:

  • 1 kg truskawek,
  • 2 śmietany 500 ml 18%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 śmietan-fixy,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 50 ml wody.

Przygotowanie

  • Schłodzoną śmietanę (najlepiej wstawić ją do lodówki dzień wczesnej) ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
  • Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszając aż do momentu schłodzenia.
  • Powoli przelewamy żelatynę do ubitej śmietany, ubijając ją na niskich obrotach.
  • Gotowa masa będzie wodnista, taka właśnie ma być! Wstawiamy ją do lodówki na około godzinę, aby stężała.

Biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *