Ciasto biała dama bez pieczenia to prosty i smaczny deser, który obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Składa się z herbatników, masy śmietankowej, warstwy dżemu truskawkowego i dżemu porzeczkowego. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe, które dodają całości lekkiego posmaku kokosa.
Przepis na ciasto biała dama jest bardzo łatwy i szybki, dlatego każdy bez większego problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wszystkie potrzebne składniki do wykonania tego wspaniałego deseru znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak również na co dzień do filiżanki kawy czy herbaty.
CIASTO BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 12
Składniki
- 36 herbatników maślanych
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Krok 1:
Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
Krok 2:
Na spód formy o wymiarach 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników.
Krok 3:
Herbatniki posmarować połową dżemu truskawkowego.
Krok 4:
Na dżem truskawkowy wyłożyć porcję masy śmietankowej i przykryć warstwą herbatników.
Krok 5:
Herbatniki posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć kolejną porcję kremu.
Krok 6:
Krem przykryć herbatnikami i wyłożyć pozostały dżem truskawkowy.
Krok 7:
Na dżem wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 8:
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jeśli jesteście fanami ciast bez pieczenia, to polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto pychotka bez pieczenia.