Ciasto biała dama (bez pieczenia)

Ciasto biała dama (bez pieczenia)

Ciasto biała dama bez pieczenia to prosty i smaczny deser, który obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Składa się z herbatników, masy śmietankowej, warstwy dżemu truskawkowego i dżemu porzeczkowego. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe, które dodają całości lekkiego posmaku kokosa.



Przepis na ciasto biała dama jest bardzo łatwy i szybki, dlatego każdy bez większego problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wszystkie potrzebne składniki do wykonania tego wspaniałego deseru znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak również na co dzień do filiżanki kawy czy herbaty.

CIASTO BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 12

Składniki

  • 36 herbatników maślanych
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe


Przygotowanie

Krok 1:

Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

Krok 2:

Na spód formy o wymiarach 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników.

Krok 3:

Herbatniki posmarować połową dżemu truskawkowego.

Krok 4:

Na dżem truskawkowy wyłożyć porcję masy śmietankowej i przykryć warstwą herbatników.

Krok 5:

Herbatniki posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć kolejną porcję kremu.

Krok 6:

Krem przykryć herbatnikami i wyłożyć pozostały dżem truskawkowy.

Krok 7:

Na dżem wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Krok 8:

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



Ciasto biała dama (bez pieczenia) przepis
biała dama ciasto bez pieczenia
przepis na ciasto biała dama bez pieczenia


Jeśli jesteście fanami ciast bez pieczenia, to polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto pychotka bez pieczenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 277

Dodaj komentarz

7 + 16 =