Ciasto kajmaczek z orzechami

Ciasto kajmaczek z orzechami

Ciasta bez pieczenia cieszą się w ostatnim czasie ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ robi się je zdecydowanie szybciej niż tradycyjne wypieki, a smakiem wcale nie odbiegają od pieczonych ciast. Są doskonałą opcją dla osób, które cenią sobie prostotę, szybkość i łatwość przygotowania deserów.



Dziś mamy dla was przepis na ciasto kajmaczek z orzechami, które robi się błyskawicznie, pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze obłędnie smakuje. Ciasto kajmaczek z orzechami bez pieczenia doskonale sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Można je przygotować na jakąś szczególną okazję lub na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie.

CIASTO KAJMACZEK Z ORZECHAMI PRZEPIS

Składniki

  • 32 herbatniki maślane
  • 16 krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • szklanka orzechów włoskich


Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Dodanie śmietan-fixu do masy spowoduje, że będzie ona sztywniejsza. Całość razem ubijamy przez kilka minut, do uzyskania puszystej masy.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy połowę masy kajmakowej i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
  • Kolejna warstwa to masa, a na niej układamy krakersy. Na krakersy wykładamy pozostałą masę kajmakową, a wierzch ciasta dekorujemy orzechami.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na całą noc.


Ciasto kajmaczek z orzechami przepis
Przepis na ciasto kajmaczek z orzechami
Pyszne ciasto kajmaczek z orzechami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 45

Dodaj komentarz

jeden + 4 =