Ciasto kokosowe bounty

Ciasto kokosowe bounty

Ciasto kokosowe Bounty to pyszny deser dla miłośników kokosa i czekolady

Jeśli lubicie połączenie kremowego kokosa i aksamitnej czekolady, to ciasto kokosowe Bounty z pewnością Wam posmakuje! Inspirowane jest popularnym batonikiem Bounty. Zachwyca delikatnym, wilgotnym biszkoptem, pysznym kremem budyniowo-kokosowym i czekoladową polewą. Kokosowe bounty to idealny deser na specjalne okazje, spotkania z bliskimi, a także, gdy najdzie nas ochota na coś wyjątkowego.



Ciasto kokosowe bounty jest proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy kilka podstawowych składników, by przygotować ten słodki wypiek. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, jak łatwo można przygotować domową wersję kultowego batonika Bounty!

PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWE BOUNTY

Składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy

  • 800 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wiórków kokosowych


Wykonanie

Biszkopt

  • Białka jajek oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka jedno po drugim. Miksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać olej.

  • Mąkę przesiać z kakao, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

  • Blaszkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut do suchego patyczka.


Masa kokosowa

  • Do rondelka przelać 600 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe. Postawić na kuchence na małej mocy palnika i zagotować. Gotować około 12 minut, co chwilę mieszając. Po czasie dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do połączenia składników.

  • W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Dodać go do gotującej się masy koksowej i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.

  • Ciepłą masę przełożyć na biszkopt i wyrównać. Postawić do przestygnięcia.

Polewa

  • Do małego rondelka wlać 100 ml śmietanki kremówki, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, mieszając do połączenia składniki. Polewę wyłożyć na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.


Ciasto kokosowe bounty przepis
Przepis na ciasto kokosowe bounty
Ciasto kokosowe bounty


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 468

Dodaj komentarz

3 × pięć =