
Ciasto kokosowe Bounty to pyszny deser dla miłośników kokosa i czekolady
Jeśli lubicie połączenie kremowego kokosa i aksamitnej czekolady, to ciasto kokosowe Bounty z pewnością Wam posmakuje! Inspirowane jest popularnym batonikiem Bounty. Zachwyca delikatnym, wilgotnym biszkoptem, pysznym kremem budyniowo-kokosowym i czekoladową polewą. Kokosowe bounty to idealny deser na specjalne okazje, spotkania z bliskimi, a także, gdy najdzie nas ochota na coś wyjątkowego.
Ciasto kokosowe bounty jest proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy kilka podstawowych składników, by przygotować ten słodki wypiek. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, jak łatwo można przygotować domową wersję kultowego batonika Bounty!
PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWE BOUNTY
Składniki
Biszkopt
- 100 g mąki
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 100 ml oleju
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka proszku
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem kokosowy
- 800 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie
Biszkopt
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka jedno po drugim. Miksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać olej.
- Mąkę przesiać z kakao, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
- Blaszkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut do suchego patyczka.
Masa kokosowa
- Do rondelka przelać 600 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe. Postawić na kuchence na małej mocy palnika i zagotować. Gotować około 12 minut, co chwilę mieszając. Po czasie dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do połączenia składników.
- W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Dodać go do gotującej się masy koksowej i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
- Ciepłą masę przełożyć na biszkopt i wyrównać. Postawić do przestygnięcia.
Polewa
- Do małego rondelka wlać 100 ml śmietanki kremówki, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, mieszając do połączenia składniki. Polewę wyłożyć na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.


