Tym razem pokusiłam się o przygotowanie ciasta Kubanka – pyszny, przekładany wypiek, który smakuje obłędnie. Przygotowałam go po swojemu, nieco zmieniając niektóre warstwy. Dzięki temu ciasto wyszło bardzo lekkie i delikatne.
Moje ciasto Kubanka składa się z puszystego biszkopta kakaowego, kremu czekoladowego na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, kremu czekoladowego oraz kawy. Kolejna warstwa to ciemne i jasne herbatniki przełożone dżemem porzeczkowym oraz puszysta masa śmietanowa na bazie śmietanki kremówki. Wierzch ciasta udekorowałam mleczną oraz białą czekoladą.
Ciasto Kubanka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie wygląda. Idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe uroczystości, których w ciągu roku nie brakuje. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na ciasto Kubanka. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CIASTO KUBANKA
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 35 g kakao
- szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
MASA ŚMIETANOWA
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy do blaszki 24x 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
- Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy 2 łyżki czekoladowego kremu, łyżkę kawy oraz 2 łyżki cukru pudru. Całość miksujemy na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy śmietan-fix, miksujemy do połączenia składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt.
- Na masie czekoladowej układamy warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem porzeczkowy wykładamy herbatniki maślane.
- 250 ml śmietanki kremówki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, na wysokich obrotach. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy startą na tarce czekoladą mleczną a następnie czekoladą białą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dzień dobry .Czy w tym cieście chodzi o dżem z czarnej porzeczki?
dokładnie tak 🙂
Witam czy biszkopt trzeba czymś nasączyc?
nie nasączałam, ale można wedle smaku 🙂
Witam jesli chce zrobić ten przepis na dużą blache to składniki mam podwoić?
Jeśli chodzi o blaszkę 24×36, składniki należy zwiększyć o 1/3 🙂
Co to jest smietana fix?
Śmietan-fix służy do przygotowywania różnego rodzaju mas na bazie śmietany. Ma neutralny smak, a składa się głownie z glukozy i skrobii. Masa z dodatkiem śmietan-fixu jest sztywniejsza, stabilniejsza i nie zmienia swojej konsystencji.