Ciasto makowe z kremem czekoladowym i polewą jest przepyszne! Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości czy inne okazje. Krem czekoladowy przygotowany jest na bazie śmietanki kremówki, czekolady, nutelli oraz kakao. Idealnie się komponuje z puszystym biszkoptem makowym.
Przepis na ciasto makowe z kremem czekoladowym jest niesamowicie prosty a samo ciasto bardzo łatwe do zrobienia. Gorąco zachęcam wypróbowania przepisu! Smacznego!
CIASTO MAKOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 130 g sypkiego maku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę, ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do misy miksera. Wsypujemy mak i całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przelewamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Do rondelka przelewamy śmietankę kremówkę, dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Całość podgrzewamy, by czekolada się rozpuściła. Następnie dodajemy nutellę oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników. Masę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Schłodzoną masę ubijamy na puszysty krem.
- Gotową masę wykładamy na jeden blat biszkopta, rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Polewa: Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Wykładamy na ciasto i posypujemy orzechami.