Ciasto nugatowe to niezwykle pyszne ciasto, które warto przygotować kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników, a smakiem zachwyci niejednego łasucha.
Przepis na ciasto nugatowe jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto wyjdzie przepyszne. Dodatkowo dla osób początkujących przygotowałam krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak zrobić to pyszne ciasto nugatowe. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
CIASTO NUGATOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 60 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru
- 100 g masła
- 300 ml wody
Masa śmietankowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 100 g orzeszków ziemnych
- 200 g herbatników maślanych
Przygotowanie
Biszkopt:
- białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka.
- Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy do formy o wymiarach 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 20 minut.
Masa czekoladowa:
- Garnek stawiamy na palnik, wlewamy wodę, dodajemy cukier, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do masy. Całość wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
- Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę czekoladową z herbatnikami i całość ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Masa śmietankowa:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix.
- Masę wykładamy na ciasto i wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Poniżej wspomniany filmik jak zrobić ciasto nugatowe.