Ciasto toffi to pyszne ciasto bez pieczenia, które Wam polecam. Przygotowane na bazie herbatników, przełożonych dżemem, następnie masą śmietankową, warstwą kajmaku z dodatkiem wafelków toffi oraz polewą czekoladową. Wszystkie te warstwy połączone ze sobą smakują naprawdę świetnie.
Ciasto Toffi jest bardzo łatwe do zrobienia, polecam je nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni, gdyż nie ma w nim nic skomplikowanego. Niestety po przygotowaniu musi przestać swoje w lodówce, by herbatniki odpowiednio zmiękły i smaki się przegryzły.
PRZEPIS NA CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA
Składniki
- ok. 64 herbatniki kakaowe
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 puszki kajmaku
- 3 wafelki o smaku toffi u mnie „Estella”
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
Polewa
- 70 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Do cukru pudru, przed wsypaniem do miski dodałam 2 śmietan-fixy, które powodują, że cała masa jest nieco sztywniejsza. Można je oczywiście pominąć.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem.
- Na dżem wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy warstwą herbatników.
- Masę kajmakową nieco podgrzewamy, by łatwiej się rozprowadzała. Wafelki kroimy w kosteczkę, dodajemy do kajmaku i mieszamy. Całość wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy kolejnym herbatnikiem.
- Na ciasto wykładamy pozostałą masę śmietankową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Śmietankę kremówkę połączyć w kąpieli wodnej z czekoladą, wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.