Ciasto Toffi bez pieczenia

Ciasto Toffi bez pieczenia

Ciasto toffi to pyszne ciasto bez pieczenia, które Wam polecam. Przygotowane na bazie herbatników, przełożonych dżemem, następnie masą śmietankową, warstwą kajmaku z dodatkiem wafelków toffi oraz polewą czekoladową. Wszystkie te warstwy połączone ze sobą smakują naprawdę świetnie.



Ciasto Toffi jest bardzo łatwe do zrobienia, polecam je nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni, gdyż nie ma w nim nic skomplikowanego. Niestety po przygotowaniu musi przestać swoje w lodówce, by herbatniki odpowiednio zmiękły i smaki się przegryzły. 

PRZEPIS NA CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA

Składniki

  • ok. 64 herbatniki kakaowe
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 3 wafelki o smaku toffi u mnie „Estella”
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)

Polewa

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Do cukru pudru, przed wsypaniem do miski dodałam 2 śmietan-fixy, które powodują, że cała masa jest nieco sztywniejsza. Można je oczywiście pominąć.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem.
  • Na dżem wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy warstwą herbatników.
  • Masę kajmakową nieco podgrzewamy, by łatwiej się rozprowadzała. Wafelki kroimy w kosteczkę, dodajemy do kajmaku i mieszamy. Całość wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy kolejnym herbatnikiem.
  • Na ciasto wykładamy pozostałą masę śmietankową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • Śmietankę kremówkę połączyć w kąpieli wodnej z czekoladą, wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Toffi przepis
Ciasto Toffi


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 71

Dodaj komentarz

13 + piętnaście =