Ciasto z patelni

Ciasto z patelni

Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze tutaj nie było – ciasto z patelni! Tak, dobrze czytacie, ciasto w całości jest smażone na patelni na kuchence, bez użycia piekarnika. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Doskonale sprawdzi się na małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty.



Przepis na ciasto z patelni jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Dodatkiem są banany, które doskonale komponują się z czekoladowym smakiem ciasta. Jeśli lubicie takie proste i szybkie słodkości, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

CIASTO Z PATELNI PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas smażenia: ok. 20-25 minut | Liczba porcji: 10

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 10 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • szczypta soli


Przygotowanie

1. Banany obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy na spód posmarowanej tłuszczem patelni o średnicy 26-28 cm.

2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, sól i wlewamy śmietankę. Całość ponownie mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

3. Masę wylewamy na patelnię z bananami i wyrównujemy szpatułką tak, by dokładnie przykryć banany.

4. Ciasto smażymy pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu. Czas smażenia ciasta może się różnić, wszystko zależy od kuchenki jaką posiadamy, dlatego najlepiej sprawdzać wykałaczką, czy ciasto się nie klei. Jeżeli nie, to ciasto obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 5 minut.

5. Gotowe ciasto z patelni posypujemy cukrem pudrem.



szybkie ciasto z patelni
ciasto z patelni z bananami
proste ciasto z patelni


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwa × 2 =