Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? Jeśli tak, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Tym razem mamy dla Was proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Jest wilgotne, lekko słodkie, przełamane kwaśnością śliwek. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.
Przygotowanie ciasta ze śliwkami nie zajmie Wam dużo czasu. Dodatkowo składniki na ciasto z pewnością każdy z Was ma w swojej kuchni. Dodatek stanowią śliwki, które możecie kupić na targu ze świeżymi owocami lub w markecie.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 śliwki
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy.
- Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mokre składniki i miksujemy.
- Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy tłuszczem. Przelewamy ciasto do keksówki.
- Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone śliwki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku (grzanie od dołu) 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy jeszcze 10 minut.
Dzień dobry, szklanka ma 200 czy 250 ml?
250 ml 🙂