Czekoladowa chmurka

Czekoladowa Chmurka

Lubicie wypieki z dodatkiem czekolady? Mam dla Was coś pysznego! Ciasto czekoladowa chmurka. Pyszny czekoladowy wypiek, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. 



Ciasto czekoladowa chmurka to idealny deser dla wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, posmarowanego dżemem wiśniowym. Ja użyłam domowego dżemu z wiśni, który przygotowałam latem. Możecie również użyć dżemu ze sklepu. Następnie ciasto przełożone jest masą czekoladową, która smakuje naprawdę obłędnie, nie mogłam przestać jej kosztować 😀 Na masie znajdują się namoczone w mleku biszkopty, a te zaś przykryte są puszystą masą śmietankową. Całe ciasto udekorowałam kakaem. Możecie również użyć startej czekolady. 

Ciasto czekoladowa chmurka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealnym wypiekiem na święta, czy inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Jestem pewna, że ciasto czekoladowa chmurka posmakuje Wam i Waszym gościom, zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA CZEKOLADOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • 200 g biszkoptów
  • kakao
  • mleko do namoczenia biszkoptów


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na przestygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.

MASA CZEKOLADOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie płynną żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt.
  • Biszkopty kolejno namaczamy w mleku, a następnie wykładamy na masę.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę śmietanową wykładamy na biszkopty.
  • Wierzch ciasta posypujemy kakaem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Czekoladowa chmurka przepis
przepis na ciasto czekoladowa chmurka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 45

Dodaj komentarz

trzynaście − 3 =