Lubicie wypieki z dodatkiem czekolady? Mam dla Was coś pysznego! Ciasto czekoladowa chmurka. Pyszny czekoladowy wypiek, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Ciasto czekoladowa chmurka to idealny deser dla wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, posmarowanego dżemem wiśniowym. Ja użyłam domowego dżemu z wiśni, który przygotowałam latem. Możecie również użyć dżemu ze sklepu. Następnie ciasto przełożone jest masą czekoladową, która smakuje naprawdę obłędnie, nie mogłam przestać jej kosztować 😀 Na masie znajdują się namoczone w mleku biszkopty, a te zaś przykryte są puszystą masą śmietankową. Całe ciasto udekorowałam kakaem. Możecie również użyć startej czekolady.
Ciasto czekoladowa chmurka smakuje naprawdę wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealnym wypiekiem na święta, czy inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Jestem pewna, że ciasto czekoladowa chmurka posmakuje Wam i Waszym gościom, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 80 g mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu wiśniowego
- 200 g biszkoptów
- kakao
- mleko do namoczenia biszkoptów
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
- Na przestygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.
MASA CZEKOLADOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie płynną żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt.
- Biszkopty kolejno namaczamy w mleku, a następnie wykładamy na masę.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę.
- Gotową masę śmietanową wykładamy na biszkopty.
- Wierzch ciasta posypujemy kakaem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.