Deser truskawkowa chmurka to idealna alternatywa dla ciasta truskawkowa chmurka, którą z pewnością każdy z Was uwielbia!
Deser w pucharku idealnie sprawdzi na każdą okazję, się szczególnie podczas lata, kiedy to na dworze panują wysokie temperatury i nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, podczas pieczenia ciasta. Domowy deser truskawkowa chmurka to nieco szybsza i łatwiejsza wersja tego smacznego ciasta, które stało się inspiracją do przygotowania deseru w kieliszku w truskawkowej wersji.
Deser truskawkowa chmurka jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na upalne dni i nie tylko. Tak przygotowany deser możemy zaserwować znajomym na domowych imprezach, urodzinach, imieninach, czy innych nadarzających się okazjach. Deser truskawkowa chmurka można zaserwować w pucharku, kieliszku czy też zwykłej szklance. W każdej wersji prezentuje się znakomicie.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny deser truskawkowa chmurka, który z pewnością Wam posmakuje.
PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA
Składniki
- 100 g herbatników
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 g truskawek
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 mini bez
- garść migdałów
- 4 duże kieliszki
Wykonanie
- Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
- Herbatniki pokruszyć. Ja wrzucam je do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa. Pokruszone herbatniki umieścić na spodzie każdego kieliszka.
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na herbatnikach ułożyć kawałki truskawek, następnie zalać je lekko tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki, by masa stężała.
- Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Puszystą śmietankę wyłożyć na warstwę zastygniętej galaretki.
- Na śmietanki wysypać pokruszone mini bezy.
- Całość udekorować podprażonymi migdałami.