Domowy dżem smakuje najlepiej. Możemy przygotować go z ulubionych owoców sezonowych. W tym wpisie przedstawimy Wam stary, sprawdzony przepis na domowy dżem truskawkowy bez dodatków żelujących.
Naturalny dżem z truskawek smakuje najlepiej. Podczas długiego gotowania truskawek, dżem ciemnieje i staje się coraz gęściejszy. Zapraszamy na pyszny i aromatyczny dżem truskawkowy.
Składniki:
- 2 kg truskawek,
- 500 g cukru,
- 2 łyżeczki pasty z wanilii,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Truskawki odszypułkować, umyć i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać pozostałe składniki, mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Gotować przez kilka godzin na małym gazie, bez pokrywki do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać, woda wyparuje i nasz dżem będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Możemy gotowanie rozłożyć na 2 – 3 dni, po godzinie w każdy dzień.
- Stoiki wyparzyć wrzącą wodą lub w piekarniku, przelać dżem, mocno zakręcić i odstawić.
Pasteryzacja:
- Duży garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikiem, włożyć słoiki i nalać wrzątku, tak aby przykrył słoiki w 3/4 ich wysokości, doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok 20 minut. Po upływie czasu wyjąć słoiki i odstawić do góry dnem do wystudzenia.