Galaretkowiec na herbatnikach to rewelacyjny deser bez pieczenia z dodatkiem kolorowych galaretek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a co najważniejsze lekki i bardzo smaczny.
Kolorowe galaretki w delikatnej masie na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu naturalnego smakują naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować galaretkowiec na herbatnikach. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania.
GALARETKOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS
Składniki
- 800 g jogurtu naturalnego
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 galaretki w różnych kolorach
- 100 g cukru pudru
- 3 czubate łyżki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
- ok. 400 g herbatników
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy folią spożywczą, a na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Przelewamy do głębokiego talerza i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie każdą galaretkę kroimy w kostkę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy do połączenia składników. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy śmietanowej, by ją zahartować, a następnie całość przekładamy do masy. Mieszamy do połączenia składników.
- Do przygotowanej masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy cukrem pudrem.