Gniecione ziemniaki z piekarnika

Gniecione ziemniaki z piekarnika

Gniecione ziemniaki z piekarnika to przepyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć. Z zewnątrz ziemniaki są chrupiące, natomiast w środku kremowe i delikatne. Możemy podawać je same z ulubionym sosem, lub jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Będą fajnym urozmaiceniem rodzinnego obiadu.



Przepis na gniecione ziemniaki z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Potrzebujesz jedynie ziemniaków i kilku przypraw. Polecam wypróbować!

GNIECIONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA PRZEPIS

Składniki

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

1. Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy ze skórki). Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy płaską łyżkę soli. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 20 minut, aż lekko zmiękną. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ugotowane ziemniaki i za pomocą szklanki spłaszczamy je na placek. Rozgniecione ziemniaki polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.

3. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zapiekamy przez około 40 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.

4. Podajemy np. z sosem czosnkowym.



Gniecione ziemniaki z piekarnika przepis
gniecione ziemniaki


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

17 − pięć =