Chyba każdy z nas uwielbia chrupiące gofry. Tradycyjne są najlepsze, z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców smakują naprawdę rewelacyjnie!
Tym razem zapraszam Was na pyszne gofry twarogowe, które są również przepyszne! Dodatek sera twarogowego sprawia, że gofry smakują niczym mini serniczki. Są chrupiące, idealne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę w ciągu dnia. Twarogowe gofry, tak jak tradycyjne można serwować z ulubionymi dodatkami.
Przepis na gofry twarogowe jest bardzo prosty i robi się je praktycznie tak samo, jak tradycyjne gofry. Należy jednak do ciasta dodać ser twarogowy z wiaderka. Dokładne proporcje na ciasto oraz cały proces przygotowania znajdziecie poniżej. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA GOFRY TWAROGOWE
Składniki
- 125 g sera twarogowego z wiaderka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Wykonanie
- Do miski przekładamy twaróg z wiaderka, dodajemy żółtka, przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukry, olej oraz mleko. Całość miksujemy do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
- Porcję przygotowanego ciasta przekładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy na rumiano.
Jak uzyskać chrupiące gofry? Należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach:
- Gofrownica musi być dobrze rozgrzana.
- Mimo zawartości oleju w cieście można lekko natłuścić gofrownicę.
- Nie należy otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów.
- Po przygotowaniu należy je studzić na kratce.