Jagodzianki to pyszne, drożdżowe i mięciutkie bułeczki z jagodami, które w sezonie na jagody trzeba chociaż raz wykonać. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie czy kolację, ale będą też doskonałą przekąską w podróży czy na pikniku.
Jagodzianki ze sklepu mogą być pełne sztucznych ulepszaczy smaku, dlatego warto poświęcić trochę czasu i przygotować je samodzielnie w domu. Dziś mamy dla was przepis na jagodzianki z serem i kruszonką. Ser w połączeniu z jagodami tworzy połączenie o wyjątkowym smaku. Do tego chrupiąca kruszonka na wierzchu i mamy smaki lata w najlepszym wydaniu.
JAGODZIANKI Z SEREM I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: do 2 godzin | Czas pieczenia: 30 minut | Liczba porcji: 9
Składniki
Ciasto
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 600 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży
Nadzienie
- 0,5 kg jagód
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 50 g masła (temp. pokojowa)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Przygotowanie
Rozczyn
1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy kilka łyżek mąki, jedną łyżkę cukru i szklankę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2. Po upływie czasu do rozczynu przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Chwilę wyrabiamy.
3. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasta. Ponownie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie
4. Do miski przekładamy twaróg, żółtko, miękkie masło i cukier puder. Mieszamy mikserem do połączenia składników.
Kruszonka
5. Składniki na kruszonkę łączymy razem i rozcieramy dłońmi, aż zaczną powstawać małe grudki.
6. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
7. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.
8. W bułeczkach robimy wgłębienie, nakładamy porcję sera, a następnie po dwie łyżki jagód. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
9. Jagodzianki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.