Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Zaraz po ogórkach kiszonych, korniszonach, czy papryce konserwowej. Domowy ketchup z cukinii ma bardzo uniwersalny smak, może być nie tylko zamiennikiem tradycyjnego ketchupu, ale może również posłużyć jako pasta na kanapkę czy dodatek do sosu na spaghetti.
Ketchup z tego przepisu ma bardzo fajną konsystencję, nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, w sam raz. Możemy nim także posmarować spód do pizzy, czy zaserwować go jako dodatek do nuggetsów. W moim domu ketchup z cukinii ma ogromne zastosowanie i nie wyobrażam sobie chwili kiedy miałoby go braknąć.
Przepis na ketchup z cukinii, z którego korzystam, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Nawet jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście, śmiało możecie pokusić się o przygotowanie kilku słoiczków na próbę. Następnie możecie w dowolny sposób modyfikować przepis, dodając mniej lub więcej papryki ostrej. Wszystko zależy czy lubicie bardziej, czy mniej pikantny ketchup.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domowy ketchup z cukinii. Bardzo smaczny dodatek do wielu dań, przekąsek i sałatek. Każdy z Was powinien posiadać kilka słoiczków tego sosu w swoim domu.
Składniki
PRZEPIS NA KETCHUP Z CUKINII
Składniki
- 3 kg świeżej cukinii
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
- 5 ząbków czosnku
- 800 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie
- Cukinię dokładnie umyć, obrać ze skórki. Następnie przekroić wzdłuż, by sprawdzić, czy nie posiada dużej ilości gniazd nasiennych. Jeśli tak, usunąć je, a następnie zetrzeć cukinię na tarce.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię oraz cebulę przełożyć do miski, zasypać sola i odstawić w do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.
- Następnie przekładamy cukinię z cebulą do garnka, dodajemy cukier i całość gotujemy przez ok. 30 minut, co chwilę mieszając.
- W kolejnym kroku dodajemy ocet oraz przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą oraz pieprz. Całość dusimy 20 minut.
- W ostatnim kroku dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie całość blendujemy na gładką masę.
- Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Następnie zakręcamy i pasteryzujemy.