Soczysta i bardzo aromatyczna kiełbasa na piwie to idealny pomysł na domowy obiad. W moim domu bardzo często przygotowuję to danie, kiedy nie mam pomysłu na nic innego. Kiełbasa na piwie jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a moja rodzinka ją uwielbia.
Kiełbasa na piwie to także świetny pomysł na ciepły poczęstunek dla gości, szczególnie w sezonie grillowym. Nie zawsze każdy z nas ma możliwość odpalenia grilla, chociażby ze względu na pogodę, czy brak ogrodu. Wówczas kiełbasa zapiekana na piwie będzie idealnym rozwiązaniem.
Moim zdaniem kiełbasa zapiekana na piwie to najlepszy sposób na dania i przekąski z dodatkiem kiełbasy. Kiełbasa zapiekana sama w sobie jest bardzo smaczna a dodatek cebuli duszonej na piwie, dodatkowo podbija jej smak. Tak przyrządzona kiełbasa świetnie smakuje w wersji na ciepło, jak i na zimno. Można ją podawać z dodatkiem ketchupu lub sosu tzatziki, na który przepis znajdziecie tutaj: SOS TZATZIKI
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ ZAPIEKANĄ NA PIWIE
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną kiełbasę zapiekaną na piwie.
Składniki
- 5 ulubionych kiełbasek (u mnie z kurczaka)
- 3 cebule
- 1 łyżka musztardy stołowej
- szklanka piwa
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na patelni roztopić masło, następnie wrzucić pokrojoną cebulę.
- Chwilę podusić, następnie dodać musztardę, zioła prowansalskie, bazylię, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i zalać piwem.
- Całą mieszankę cebulową dusić z dodatkiem piwa przez ok. 5-8 minut, by piwo troszkę odparowało.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć połową cebuli, następnie ułożyć na niej ponacinaną kiełbasę a na niej rozprowadzić pozostałą cebulę.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, grzanie góra dół. Pod koniec grzania można włączyć funkcję termoobiegu, jeśli lubicie bardziej podpieczoną kiełbasę.