Lubicie szybkie przekąski, które można przygotować w mgnieniu oka? Mam dla Was super przepis! Idealną bazą to szybkich przekąsek na ciepło jest ciasto francuskie. Świetnie smakuje w wersji na słodko i na słono.
Na blogu znajdziecie wiele przepisów z ciasta francuskiego, które Wam gorąco polecam, szczególnie na różnego rodzaju domowe przyjęcia czy imprezy.
Koperty z ciasta francuskiego
Koperty z ciasta francuskiego to idealny pomysł na szybką przekąskę. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a do ich przygotowaniu potrzeba kilku produktów, które są ogólnodostępne. Takie koperty z ciasta francuskiego świetnie smakują z dodatkiem ketchupu, ale można je także zaserwować w towarzystwie filiżanki czerwonego barszczu.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych przekąsek do wypróbowania przepisu na koperty z ciasta francuskiego. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.
PRZEPIS NA KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła.
- Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraciki. Każdy z nich smarujemy niewielką porcją ketchupu.
- Na każdym kawałki pod skosem układamy porcję pieczarek oraz sera żółtego.
- Następnie zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta.
- Gotowe przekąski wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
pyszne do barszczu!