Koszyczki mięsne z piekarnika to wyjątkowy sposób na danie z mięsem mielonym. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych w panierce z bułki tartej.
Te wyjątkowe zapiekane koszyczki z pysznym nadzieniem z gotowanego jajka i sera żółtego to idealny pomysł na domowy obiad. Mięso jest bardzo wilgotne i soczyste a przygotowane nadzienie nadaje mu cudownego smaku. Moim zdaniem to idealna propozycja obiadowa, szczególnie w połączeniu z ziemniakami i ulubioną surówką.
Poniżej znajdziecie przepis na te smakowite koszyczki z mięsa mielonego. W kilku prostych krokach opisałam Wam cały etap przygotowania tego dania. Dodatkowo przygotowałam także filmik, na którym dokładnie zobaczycie wszystkie kroki po kolei. Zapraszam!
PRZEPIS NA KOSZYCZKI MIĘSNE Z PIEKARNIKA
Składniki
- 400 g mięsa mielonego (u mnie kurczak)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- 2 ugotowane jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki koperku
Wykonanie
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną cebulę, łyżeczkę musztardy oraz łyżkę bułki tartej. Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Z mięsa formujemy kotleciki, które układamy na blaszce.
- Przygotowujemy farsz, ugotowane jajka oraz ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy majonez oraz koperek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- W ułożonych na blaszce kotlecikach robimy wgłębienia, które wypełniamy przygotowanym farszem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut.