Kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na obiad z dodatkiem warzyw, w które powinie być bogaty każdy posiłek. Kotleciki są pieczone w piekarniku, dzięki czemu mamy gwarancję, że nie są nasiąknięte tłuszczem. Każdy z Was może sobie pozwolić na ich spożycie, nawet osoby będące na diecie.
Tajemnicą smacznych kotletów jest oczywiście mięso, powinno być dobrej jakości i co najważniejsze świeże. Polecam Wam kupowanie mięsa w sprawdzonych i pewnych sklepach.
Kotlety mielone z warzywami możemy podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki. Można je także wykorzystać do burgerów, a nawet zjeść solo z ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Ja zazwyczaj przygotowuję 2 porcje kotlecików na dwa dni. W pierwszy dzień jemy je z ziemniakami a w drugi w formie burgerów.
PRZEPIS NA KOTLETY MIĘSNE Z WARZYWAMI
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 40 g papryki czerwonej
- 40 g papryki żółtej
- 3 pieczarki
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 cebuli
- garść kukurydzy
- mała marchewka
- kapusta pekińska (mała ilość)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- zioła prowasalskie
Przygotowanie:
- Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz ziołami. Wedle smaku możecie użyć innych, ulubionych przypraw, które zazwyczaj dodajecie do mięsa mielonego.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem.
- Pieczarki umyć i pokroić w paseczki.
- Paprykę czerwoną, żółtą oraz cebulę pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Mały kawałek kapusty pekińskiej posiekać. W moim przypadku była to końcówka kapusty pekińskiej, ta twardsza część. Możecie także dodać liście kapusty, niestety ja ich już nie miałam 🙂
- Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
- W powstałej masy formujemy kotleciki i kładziemy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Nie trzeba dodać bułki (chociażby tartej) żeby były bardziej zwarte?
Ja nie dodawałam 🙂 Po upieczeniu kotleciki były zwarte i ładnie odchodziły od papieru.
Czy brokuł był wcześniej ugotowany czy dołożony surowy? Pominięto ten fakt w opisie krok po kroku.
Surowy 🙂
Jaka wartość kaloryczna w 100 g ? 🙂
Niestety nie liczyłam kaloryczności posiłku 🙂 Najlepiej wklepać poszczególne produkty w aplikację i policzyć, jeśli zachodzi taka potrzeba 🙂