Przepis na kotlety mielone zna chyba każdy. Są jednak różne wersje tego dania i w każdym domu robione są nieco inaczej. Kotlety mielone zazwyczaj szykuje się z mięsa wieprzowego, ja jednak tym razem przygotowałam mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem szczypiorku. Do mięsa mielonego dodałam namoczoną w mleku bułkę, co sprawia, że są one wilgotne i soczyste. Ważne jest również samo wyrabianie mięsa, by kotlety były idealnie gładkie.
Poniżej zaprezentuję Wam mój przepis na pyszne kotlety mielone ze szczypiorkiem. Są niesamowicie soczyste, mają idealną konsystencję i co najważniejsze świetnie smakują. Takie kotlety mielone w towarzystwie tradycyjnych ziemniaków i surówki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam na przepis! A Wy jak robicie swoje kotlety mielone?
PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe)
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- bułka tarta
- olej do smażenia
- mleko do namoczenia bułki
Wykonanie
- Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 10-15 minut.
- Mięso mielone (u mnie drobiowe) przełożyć do miski, dodać posiekany szczypiorek, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą z mleka bułkę. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni około 2-3 minuty.
- Z otrzymanej masy uformować kotleciki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać odrobinę bułki tartej. Nie powinna być jednak za bardzo zbita, ponieważ luźniejsza masa zapewni nam delikatniejsze i mniej twarde kotlety.
- Uformowane kotlety panierujemy kolejno w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy kotlety, smażąc je na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Kotlety serwowałam z ziemniakami i surówką. Idealnie do tego zestawu pasuje Surówka z młodej kapusty i selera.