Kotlety w płatkach kukurydzianych to fajna alternatywa tra tradycyjnych kotletów w panierce z bułki. Robi się je praktycznie tak samo jak tradycyjne kotlety, jednak podczas panierowania używamy nie bułki tartej a pokruszonych płatków kukurydzianych.
Moim zdaniem kotleciki w płatkach kukurydzianych są bardziej chrupiące. W naszym domu każdy je uwielbia i przyznam szczerze, że robię nie częściej niż kotlety w bułce tartej. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jestem pewna, że będziecie zachwyceni nowym smakiem kotletów w panierce!
KOTLETY W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól
- pieprz
Panierka
- 200 g płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie osuszamy i kroimy na kotleciki. Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
- Kawałki mięsa posypujemy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
- Jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy za pomocą widelca.
- Płatki kukurydzane kruszymy. Można to zrobić za pomocą dłoni lub przesypać do woreczka i nieco rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Kolejno każdego kotleta panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i płatkach.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor.