Kotlety w płatkach kukurydzianych

Kotlety w płatkach kukurydzianych

Kotlety w płatkach kukurydzianych to fajna alternatywa tra tradycyjnych kotletów w panierce z bułki. Robi się je praktycznie tak samo jak tradycyjne kotlety, jednak podczas panierowania używamy nie bułki tartej a pokruszonych płatków kukurydzianych. 



Moim zdaniem kotleciki w płatkach kukurydzianych są bardziej chrupiące. W naszym domu każdy je uwielbia i przyznam szczerze, że robię nie częściej niż kotlety w bułce tartej. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jestem pewna, że będziecie zachwyceni nowym smakiem kotletów w panierce! 

KOTLETY W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie osuszamy i kroimy na kotleciki. Lekko rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
  • Kawałki mięsa posypujemy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. 
  • Jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy za pomocą widelca.
  • Płatki kukurydzane kruszymy. Można to zrobić za pomocą dłoni lub przesypać do woreczka i nieco rozbić tłuczkiem do mięsa. 
  • Kolejno każdego kotleta panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i płatkach. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. 


Kotlety w płatkach kukurydzianych
Kotlety panierowane w płatkach kukurydzianych


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 × cztery =