Krem budyniowy

Krem budyniowy

Krem budyniowy to bardzo uniwersalna masa, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Podstawą kremu budyniowego jest oczywiście budyń, który po ugotowaniu i przestudzeniu łączy się z utartym masłem, tworząc puszysty i gładki krem. Krem budyniowy to idealna baza do ciast, tortów, eklerków czy ptysi.



Jak przygotować krem budyniowy? Wbrew pozorom to bardzo proste! Należy jednak pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Nie polecam również studzić budyniu w lodówce, a pozostawić go do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Masło należy również wcześniej wyjąc z lodówki, nie może być zbyt twarde, ani płynne. Kolor kremu budyniowego zależy od jajek, których użyjemy. Z wiejskich jajek będzie bardziej żółty.

KREM BUDYNIOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 100 g masła
  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 3 żółtka
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • 12 g mąki pszennej


Wykonanie

  • Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy na małej mocy palnika doprowadzając do wrzenia. 
  • Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną oraz pozostałym mlekiem. 
  • Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy, gotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. 
  • Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała masy budyniowej i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 
  • Miękkie masło ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Należy pamiętać, by masło jak i budyń miały temperaturę pokojową. 


Krem budyniowy przepis
Przepis na krem budyniowy


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 16

Dodaj komentarz

1 × cztery =