Śliwki to idealna baza do wielu smacznych deserów i wypieków. Kruche ciasto ze śliwkami, które przygotowałam, jest cudowne w smaku, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do filiżanki kawy lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne dla osób początkujących. Można je przygotować z kilku prostych składników, które w większości posiadacie w swojej kuchni. W tym cieście naprawdę można się zakochać już po pierwszym kęsie. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g miękkiego masła
- 4 żółtka
PIANKA
- 4 białka
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki cukru
DODATOKOWO
- ok. 16 sztuk śliwek węgierek
- 3 łyżki kaszy manny
Wykonanie
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać żółtka, miękkie masło, proszek do pieczenia oraz cukier. Wyrobić ręką bądź przy użyciu robota. Z ciasta uformować kulkę, włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
- Śliwki umyć. Z każdej śliwki należy usunąć pestkę, następnie pokroić na dwie/trzy części.
- Białka jajek ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier, ponownie ubijać, do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać proszek budyniowy, wymieszać delikatnie szpatułką.
- Na dnie blachy 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia umieścić 2/3 ciasta. Ciasto posypać kaszą manną (ok. 2 łyżki) Na cieście wyłożyć pokrojone śliwki. Posypać ponownie kaszą (ok. 1 łyżka).
- Na śliwkach delikatnie umieszczamy budyniową pianę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i wykładamy na pianę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 – 50 min w 180°, grzanie góra-dół.